FSC® Chain of Custody
Waarom een FSC® keurmerk?
Het FSC® keurmerk geeft u de mogelijkheid om u uw product te verkopen onder FSC® claim inclusief toestemming tot gebruik van het FSC® Logo. Het keurmerk wordt wereldwijd erkend door overheden, duurzaamheidsorganisaties, kennisgroepen en andere certificaten, (BREEAM, LEED, Cradle to Cradle, etc.).
​
FSC® (Forest Stewardship Council®) certificering richt zich net als PEFC® certificering op verantwoord bosbeheer. De negatieve aspecten van ontbossing zijn wijd en zijd bekend. Denk aan de afname van biodiversiteit door het wegnemen van kwetsbare leefgebieden, de impact op de lokale bevolkingsgroepen, slechte arbeidsomstandigheden en de impact op het klimaat. Het FSC logo garandeert duurzame boskap en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.
Duurzaam imago
Geef uw bedrijf een duurzaam imago met de marketingmiddelen van FSC.
Verantwoord bosbeheer
Garandeer hout uit verantwoord bosbeheer.
Toon Respect
Toon respect naar de arbeiders in de totale handelsketen.
Voor biodiversiteit
Neem afstand van schade aan biodiversiteit door destructieve boskap.
Voor het klimaat
Neem afstand van onnodige impact op het klimaat door destructieve boskap.
Maar de Nederlandse wet zorgt er toch voor dat wij afstand houden van destructief bosbeheer?
Nederland werkt onder de EUTR
Maar wij wonen in Nederland, de wet zorgt er toch voor dat wij afstand houden van slecht bosbeheer? Nou, ja en nee.. In de EU wordt hout geïmporteerd onder de zogenoemde EUTR regelgeving. Deze regelgeving zorgt ervoor dat de oorsprong (het land) bekend is en dat wij ons distantiëren van ‘illegale’ boskap. Het feit dat de oogst dus ‘legaal’ is, wordt echter bepaald door de regering van het exporterende land. ‘Legale’ boskap dus, maar dit betekent niet direct dat het hout verantwoordt is geoogst.
​
​
Wat garandeert een FSC® keurmerk dan precies?
Hout voorzien van een keurmerk
Hout voorzien van een Chain of Custody keurmerk, dan wel FSC of PEFC, biedt onder meer zekerheid aan uw klant dat de gekozen houtsoort verantwoordelijk is geoogst. FSC stelt hierin eisen aan de bosbeheerders door een standaard toe te reiken op landelijk niveau, als men het certificaat wil ontvangen moeten ze voldoen aan de gestelde eisen in deze standaard. Een voorbeeld is dat het gebied wordt opgedeeld in vakken. Uit een vak mag slechts een gedeelte van de boomsoorten worden geoogst, om het niveau van begroeiing hoog te houden. Het gedeeltelijk geoogste vak moet hierna 30 jaar met rust gelaten worden zodat de natuur zich in het vak kan herstellen en bestand is voor een nieuwe oogst. Meer informatie is te vinden op www.fsc.nl.